vanliga frågor och svar

Socker och snabba kolhydrater

Varför utvecklar vissa personer ett beroende? Vi människor har en unik kroppskemi, lika unika som våra fingeravtryck. Det vi äter påverkar hela vårt mående, men på olika sätt för olika människor.

Vi är olika och kan nyttja socker utan negativa konsekvenser. På samma sätt är det med alkohol: stora mängder är inte bra för någon, men många kan dricka måttligt och med övervägande positiva effekter. Andra måste avstå helt.

En del klarar inte av att sluta äta när de väl börjat vilket inte har med karaktär att göra. En del är känsliga för koffein och choklad andra inte. Vi kan påverka våra gener beroende på vilken livsstil vi väljer, men den ärvda biokemin har störst betydelse.

Forskning

Flera forskare hävdar att vi kan påverka 70% av genernas sätt att uttrycka sig. Om du har diabetes eller hjärt-kärlsjukdomar i släkten kan du påverka din livsstil så att du kan undvika att utlösa sjukdomarna. Samma gäller sockerberoende.

Det raffinerade sockret går snabbt ut i blodet och utlöser ett högt insulinpåslag. Vilket orsakar oblans i kroppens signalsubstanser. Att äta efter sin kroppstyp och leva det liv vi vill leva kräver kunskap inom olika områden; mat, hälsa, livsstil, rörelse.

Min syn på sockerberoende och behandling

Jag är utbildad beteendevetare med 12 års erfarenhet av den kliniska ätstörningsvården både i Sverige och utomlands. Certiferad coach med Kognitiv inriktning och ser sockerbereonde E-terapi som ett komplement till traditionell ätstörningsvård. Sockerbereonde är ett allvarligt tillstånd och ska behandlas med beroendeterapi.

Behandlingsprogram

Minst 10 klientsamtal eller flera vid behov , tätare i början och glesare efter hand. Träffarna sker via telefon/Skype eller IRL, det ingår alltid mindfulness och coachövningar (hemuppgifter) mellan samtalen.

E-terapi

E-terapi mot Sockerberoende är en unikt coachprogram framtaget av Heléne Nord & Olof Neergaard. Läs mer.

Vad säger andra

Hur det är att bli coachad av mig i sockerberoende samtal -detta har mina klienter sagt!