I boken Vägen mot det friska att bli fri från ätstörningar, skriven av Anna Ehn beskrivs olika svar på den viktigaste frågan anhöriga och drabbade frågar sig 1000 gånger varje dag. Går det att bli frisk?

I boken skriver Anna Ehn: ”På vissa sätt var det svårare att vara på väg att bli frisk än att vara sjuk. Som svårt sjuk fanns inga alternativ. Ätstörningen styrde. Det fanns en lätthet i det, ett överlämnande som lockade trots negativa följder. Nu var jag själv tvungen att börja bestämma i vilken riktning jag skulle gå.”
Med utgångspunkt från sina egna och andras personliga erfarenheter skildrar Anna Ehn vägen bort från ätstörningar. Att ta sig ur sjukdomen är en process, inte sällan med bakslag längs vägen. Det är svårt att befinna sig i ett gränsland, inte längre sjuk men inte heller riktigt frisk.

Hon intervjuar personer som alla har varit drabbade, och som nu blickar tillbaka på sitt tillfrisknande. Vad fick det att vända? Vad hjälpte dem vidare? Vad innebär det egentligen att vara ”frisk”?

Var och en har sin egen väg ut ur sjukdomen och det finns inget facit som fungerar för alla. Däremot visar kören av berättelser detta: Vägen finns. Den är ofta utmanande, krokig och tidskrävande. Men det går att bli frisk.

Med hjälp av den senaste forskningen fördjupas kunskapen och förståelsen för vad som krävs för att bli fri.

  • Varför är det så svårt att hitta balans i träningen?
  • Det pågår studier av den genetiska aspekten av ätstörningar – hur kan det komma att påverka framtidens behandlingsmöjligheter?
  • Kan det till och med finnas läkemedel inom räckhåll?

Bortom ätstörningen finns det nya frågor att ta sig an och söka svaren på. Genom att rikta fokus bortom sig själv och fundera över vad kan jag bidra med i världen och medvetenheten om vad man själv har att ge skapar mening både för sig själv och andra skriver David Clinton, forskare.

Självbildens betydelse för tillfrisknandet är också ett spännande kapitel. Förenklat uttryckt: Genom att sparka ut den inre domaren och hitta nya vänner att hänga med, som behnadlar en vänligt och respektfullt, ett resonemang som utgår från interpersonell teori med sin bas i anknytningsteorin.

och vill du beställa boken gör du det är:

https://www.bokus.com/bok/9789127176553/vagen-mot-det-friska-att-bli-fri-fran-atstorningar/

och vill du ha min hjälp så ringer du 070-2260746 för ett kostnadsfritt 1a samtal. // Karolina

Lämna ett svar