Augusti.. sista sommarmånaden har smugit igång och förväntningarna inför hösten är höga, det är för en del helt nya omständigheter, nya skola, ny klass, nytt jobb. vi ska komma tillbaka till någon ny sorts verklighet efter det som varit ledigheter, sovmorgon och andra rutiner.

Vi har kanske på ett helt annat sätt semestrat, hemestrat, svemestrat. Umgåtts mera familjevis och med andra familjer och på så sätt kanske lagt märke till olika förändringar i beteenden.

De familjer och anhöriga som nu kontaktar mig efter sommaren har i stort sätt samma frågor,

 • vad är en ätstörning?
 • hur söker vi vård?
 • vad kan vi som familjer / anhöriga göra ?

Vad är en ätstörning?

En ätstörning syns inte alltid utanpå och handlar aldrig om hur många kilo någon väger eller inte väger. De allra flesta med en ätstörning är normalviktiga. Det kan drabba alla, män, kvinnor, unga, gamla, barn eller vuxna. Det som kännetecknar en ätstörning är hur individen tänker kring mat, sin kropp och ätande.

(För specifika diagnoser se DSM-5)

Det första tecknet på att någon har en ätstörning är att det sker en förändring i ätbeteende, du kan börja äta oregelbundet och hoppar över måltider, äta i ensamhet och sätta etiketter på produkter, bra eller dålig mat. Du blir okoncentrerad och orolig, och tänker mycket på mat och vikt och kan få ångest eller bli deprimerad. Kroppsliga symtom är torr hud, vikt uppgång eller nedgång, att mensen uteblir, du samlar på dig vätska, tappar hår och får sämre tandhälsa.

Andra tecken kan vara koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, depression, ångest och oro och tankar om självmord.

Vad som kan utlösa hetsätning: 

 • Bantning och svält och att skjuta upp ätandet; Underäta, dvs äta för lite, en del personer med en hetsätsningsstörning äter väldigt lite förutom vid hetsätningsepisoderna vilket kan leda till näringsbrist med oönskade effekter så som sug efter viss mat, hungerskänslorna tar över och tankarna styrs mot mat och kaloririka livsmedel. 
 • Undvika vissa typer av mat; bryta en kostregel; dvs äta något som inte står på min tänkta kostplan och då infinner sig en känsla av misslyckande och att det redan är kört och jag kan lika gärna fortsätta. 
 • Alkohol gör det svårare att motstå plötsliga impulser och därmed att hålla sig till uppsatta bantningsregler.

så oavsett vilken form ätstörningen tar sig finns det några bra frågor att ställa till någon som du är orolig för:

Detta enklare självtest heter SCOFF:  Sick control of fat food och är utvecklat i England och svaret är Ja på 2 eller flera frågor kan det tyda på att personen skulle behöva hjälp.  

 1.  Gör du så att du kräks för att du känner dig obehagligt mätt?
 2. Oroar du dig för att du har förlorat kontrollen över hur mycket du äter?
 3. Har du nyligen gått ner mer än 6 kg inom loppet av 3 månader?
 4.  Tycker du att du är fet även när andra säger att du är för smal?
 5. . Skulle du säga att mat dominerar ditt liv?

OM du tror att någon nära dig har en ätstörning så är det viktigt att söka professionell hjälp!

Ju tidigare du eller din anhöriga söker hjälp desto bättre är prognosen för att tillfriskna.

OM du vill bolla tankar och strategier eller bara prata med någon så tveka inte att höra av dig! 

Karolina 0702260746.

 

Lämna ett svar