Tänk som en maratonlöpare- gäller i varje aspekt av livet. En text till dig som är drabbad och vill komma vidare eller en text till dig som anhörig eller till dig som vill göra en varaktig förändrig, uppnå mera njutning och passion i livet, mera återhämtning och vila eller en text till dig som undrar om det överhucvudtaget går att förändra ett liv och leva fult ut med det som du vill ska rymmas i ditt liv.

Februari 2022. I 2 år har vi väntat på februari 2022, när allt ska bli som ” vanligt igen”.  I mitt arbetsliv möter jag er som önskar att det var som vanligt igen, innan du började att vara missnöjd med din kropp och började att banta. Innan du förändrade ditt ätbeteende och innan du började tänka elaka tankar om dig själv, tankar som du aldrig ens skulle tänka om andra.

NU är det dags att skapa hällbar utveckling och ta fram dina tydligaste verktyg i verktygslådan, som drabbad eller som anhörig eller som människa.

Tänk som en maratonlöpare är rubriken och här kommer tipsen:

  • Helikopterperspektiv- Zooma ut och kika på alla områden du vill förändra och de områden som fungerar.
  • Tålamod- mod att tåla – dåtiden- nutid och framtid.
  • uthållighet- håll ut och sikta på målet och fatta kraftfulla beslut utifrån målet varje dag.

Det finns 2 drivkrafter för förändring:

  •  hot: agera nu annars går det åt pipsvängen
  • belöning: om jag gör dåhär så blir det bättre och jag får belöning av andra eller rent hormonellt iform av oxcitocyn, dopamin eller serotonin.

Vad kan du påverka? och vad vill du påverka? Du kan äta 42 måltider / vecka och du kan gå och lägga dig klocken 2130 varje dag om det är ditt mål.

Dina mål ska vara dina och du ska känna att du vill jobba mot dem och de fungerar nu och framåt.

Att tänka som en maratonlöpare är enkelt – ett lopp på 4.2 mil och varje mil och varje sträcka är 1 mil och uppdelad i 10 kilometer med ett antal drickapauser och stationer för påfyllnad och återhämtning.

Jag tror inte att kickstarta en förändring jag tror mera på att skapa utifrån microvanor: https://aritonforlag.se/8-tankar-om-ett-virus-karolina-palmberg-om-hur-tankar-far-ett-eget-liv/

https://karolinapalmberg.se/?s=microvanor

Neuroledarskapet handlar om ditt pannben och disciplin. Neuroledarskap är ett svårt och flashigt ord men handlar i princip om att leda dig själv hjärnsmart och använda de genvägar du har tillgång till via din hjärna.

Anledningen till att hjärnan aldrig stänger ner hänger ihop med hjärnans plasticitet. Hjärnan drar slutsatsen att det vi lägger mest fokus på också är det som är mest viktigt att behålla fokus på. Speciellt om vi upplever oro eller stress. Så även när vi inte aktivt riktar vår uppmärksamhet på det som oroar oss så kommer hjärnan rikta strålkastaren på det till dess att vi aktivt säger stopp och fokuserar om. Hjärnan uppfattar nämligen ”att släppa fokus” som förlust av kontroll – och det är den kodad för att undvika.

Pausandet  är en underskattad aktivitet som borde ha en given plats i det moderna livet.

Forskning visar att det är bra att varva fokus med stunder då man släpper hjärnan fri och exempelvis sitter och stirrar ut genom fönstret. När hjärnan får arbeta ostört, utan att vi försöker styra den mot det ena eller andra hållet, aktiveras dess förmåga att sortera tankar, minnen och känslor och att göra spontana kopplingar mellan olika system. Det är ett slags integrationsarbete som ofta leder till nya insikter, och att vi kan lösa problem på ett mer energibesparande och kreativt sätt. Det har till och med visat sig att vi tar bättre beslut om vi lägger tankarna på beslutet åt sidan en stund.

När vi stannar upp på det viset kan vi också utöva ett mer själfullt ledarskap. Förmågan att lyssna, ta andras perspektiv och känna medkänsla med andra ökar.

Vill du veta mera om att pausa så kika in här hos Johanna Nilsson som skapat konceptet Pausologi, läran om pauser med kraft inuti. https://www.pausera.se/pausologi

Slutligen 3 tips om hur du kan tänka som en maratonlöpare: 

  1. Uppskatta vad du klarar av NU. Tacksam över vad du har är bra men att jobba med uppskattning är kraftfullare. https://karolinapalmberg.se/?s=uppskattning
  2. Utvärdera dina framsteg varje dag. och ha ett stormöte i veckan och ett varje månad och ett var 3e månad där du utgår ifrån Livskompassen och fyller i delarna utifrån vad du har som mål och fokus.
  3. Boosta ditt självförtroende och fira det som går att fira!

och vill du ha hjälp med att tänka som en maratonlöpare så ring mig! 
070- 2260746 // Karolina konsekvent

 

 

Lämna ett svar