Stödchatt- hur pratar vi med barn om övervikt?

Att prata om sin oro är det modigaste samtalet vi kan ha, att visa omsorg och att se och lyssna på varandra är vackert med också otroligt svårt. I många år har jag och Mia Ånemyr på varsitt håll och även tillsammans jobbat för frågan om hur vi pratar med barn om övervikt och vår oro. Barn vill ha förbilder och det finaste vi kan ge våra barn är vår tid och att vi som vuxna är förebilder är stort!

I Adrians kalasbok har Mia tillsammans med sitt barnbarn skrivit hur vi kan fira livet med allt som är naturligt gott: https://miaanemyr.se/mellanmal-pa-vag-saljs-i-paket-med-adrians-kalasbok-naturligt-gott-175-kr/

Läs mer om Mia här: https://miaanemyr.se/  

och här om hur Mia har haft det och vem hon är idag: https://miaanemyr.se/category/mia-anemyr-i-media/

Jämlik vård övervikt och obesitas!

– Det vore väldigt bra om det var samma lika i hela landet. Att gå ut med lovord att överviktsoperation är lösning för att bli smal… är ju verkligen att lägga grund till ännu mer ohälsa. Var saklig i informationen, det vore önskvärt både för patienter och vi som arbetar med livskompetens.

En del av det jag får ta del av handlar om Vikt mobbing – ? Ja ingen är sin vikt. Så har vi stigmat i gruppen överviktsopererade. Det är stor hets på vikt, mat och  portionsstorlekar något som går att prata om och bestämma sig för vad som är 1 portion / person och vilka som är mina levnadsvanor och hur jag vill leva.

Att acceptera det som ej går att förändra & förändra det som går steg för steg dag för dag, handlar ej om vad vågen har för siffra. Speciellt om man genomgått behandling mot sjukdomen fetma bör fokus vara på hållbar hälsa livet ut det vill säga att det ej är en viktfråga!

Så vad betyder det att jag erbjuder : Stödchatt- hur pratar vi med barn om övervikt?

Vad betyder det att få ett stödjande samtal?
Jo att jag är utbildad i metoden Tänkande miljö och där är kärnkompetensen att jag LYSSNAR på dig om du vill prata. Jag lovar att inte avbryta och jag ställer inga frågor utan jag tänker att du tänker bäst själv. Jag kan bidra till att Lyssna och på så sätt får du syn på dina egna tankar och lösningar. Hur låter det ? Du får prata om vad som helst, kostnadsfritt i 20 minuter och jag bidrar med min kompetens om du efterfrågar den.
Såhär i Covid-19 tider så har samtalen till mig ökat och jag pratar varje vecka med anhöriga och närstående som är oroliga för sina nära och kära.

På bloggen : http://karolinapalmberg.se/blogg/finns det många inlägg som handlar om hur anhöriga kan stötta någon de är oroliga för.
Tyresö radion: https://www.tyresoradion.se/medverkande/karolina-palmberg
Ett angeläget program för alla som kommer i kontakt med personer med ätstörningar. Lena Hjelmérus samtalar med Karolina Palmberg Tyresöbo, som har startat ett eget företag Ätstörningsexperten. Hon erbjuder coachning i en svår situation. Lyssna och lär. Det finns hopp och hjälp!

En annan bra text är chatten på Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RxrddW/las-chatten-om-atstorningar

https://icfsverige.se/psykologisk-ohalsa-atstorning-utifran-ungdomar-familj-med-karolina-palmberg/
https://icfsverige.se/nr-4-coaching-som-verktyg-vid-a%cc%88tsto%cc%88rningar-och-psykologisk-oha%cc%88lsa/ 

Anhörigstöd – att vara anhörig / närstående: Det är ofta en rätt svår situation. Hur kan vi bistå i fler inlägg på bloggen som stödjer dig utifrån våra yrkeskompetenser?

Vänliga hälsningar Mia Ånemyr & Karolina

 

Written by: Karolina Palmberg

Leave A Reply:

No comments yet.