Pressmeddelande: Datum: 2014-09-15 07:33 CEST Länk:här

Vad betyder ett bibliotek för demokrati i Zimbabwe

I södra Zimbabwe får över 30 skolor tillgång till böcker genom Afrikagruppernas partner ENMT. De driver även ett bibliotek och studiecirklar för vuxna. Jackson Ndlovu är en av eldsjälarna som byggt upp verksamheten och nu besöker han Sverige. Delta i ett samtal om böckernas betydelse för demokrati i Zimbabwe och hur ENMT utvecklar både läsande och demokrati. Samtalsledare är Berit Rylander, vice ordförande i Afrikagrupperna. Berit har även bott flera år i Zimbabwe.

ENMT grundades av Mary Ndlovu till minne av hennes man, frihetskämpen Edward Ndlovu. Jackson Ndlovu arbetade hårt på sin fritid för att skapa det första fungerande biblioteket i Gwanda, ett litet samhälle i Zimbabwe. De första åren fick de låna en lagerlokal i en högstadieskola. Eleverna i skolan gick dit och läste, men man nådde inte ut i landsbyggden. Så 1996 startade man boklådor som distribuerades till skolor i landsbyggden runt Gwanda. Några år senare blev Afrikagrupperna en partner till ENMT.

Idag får 27 skolor på landsbygden regelbundet boklådor och biblioteksservice. Det innebär att böckerna når tiotusentals barn som annars skulle blivit utan. Och det finns ett stort huvudbibliotek i staden Gwanda. En dröm har gått i uppfyllelse, en dröm som förändrar människors liv.

Möt Jackson Ndlovu på Stadsbiblioteket i Uppsala!

Stadsbiblioteket tisdag 16 september 18.30
Samtalsledare: Berit Rylander, vice ordförande Afrikagrupperna som bott flera år i Zimbabwe.
Programmet är på engelska.
Arr: Uppsala Afrikagrupp

Afrikagrupperna är en partipolitiskt och religiöst obunden solidaritetsorganisation som arbetar för en rättvis världsordning i solidaritet med människor i Afrika som tvingas leva i fattigdom och förtryck.
Läs mer på www.afrikagrupperna.se