Artikel från: Karolina Palmberg, Datum: 2014-09-03 Länk:här

Att göra en skillnad, är enklare än vad DU tror!

För 18 år sedan reste min mamma Kersti till Gwanda i Zimbabwe, för att göra en skillnad. Hon arbetade med att utveckla skolbibliotek på landsbygden. Hon samarbetade med bibliotekarien Jackson Ndlovu, som också tror på att demokrati kommer genom att kunna läsa. De har sedan 1994 arbetat för att göra skillnad, sprida demokrati och kunskap samt visat oss och många andra att det går att arbeta i småskalighet och att det är den lilla tanken, handlingen som gör skillnad för andra människor.

De driver en blogg tillsammans och många små projekt, studiecirklar och bokboxar ut till skolor. Från en engagerad svensk familj kommer pengar till bl a. ett kycklingprojekt. Kersti stickar också sjalar, strumpor och vantar som hon säljer och de pengarna går till skol-biblioteksutveckling. Läs mer på kreativa Ks blogg

Projektet Sticka till små handlar om att vi kan, var och en, med små medel, göra en skillnad.

I februari, 2012, fick jag en dotter och kom på att jag kunde sticka små barnkläder och skicka till Zimbabwe. I maj träffade Kersti Mr. Ndlovus dotter, som utbildar sig till präst, och träffar familjer i fattigdom och nöd, några har AIDS, några endast fattiga. Hon delade ut kläderna och fick ett mycket positivt bemötande, vilket gav oss följande idé:

Vi stickar barnkläder, mössa, tröja/kofta, strumpor eller något annat en nyfödd liten kan behöva och skickar till Sipi, (Ndlovus dotter) som delar ut till den som behöver det mest. Enkel eller hur? Tanken är att det inte ska finnas en enda mellanhand, mellan oss och Sipi. Vill vi utöka projektet går det att göra hur stort som helst med att köpa vaselin och tvål från lokala kvinnliga producenter, produkter som behövs för att sköta hygienen i en blöjrumpa och samtidigt stödja en studiecirkel.

Projektet är nystartat och behöver flera engagerade personer som stickar och kan tänka sig att skänka utan att förvänta sig någon ersättning mer än glädjen att sticka och ge bort samt få återkoppling om hur projektet fortlöper.

Är du intresserad?

Facebook; stickatillsma

email; stickatillsma@gmail.com