En text om Sockerberoende och konsten att leva ett liv med acceptans och självmedkänsla, eget ansvar som hjälpsamma verktyg.

Dagens facebook live som du hittar här: https://www.facebook.com/karolina.palmberg/videos/10157467827902026

Dagens ämne på facebook live var Sockerberoende och hur vår hjärna kan kidnappa oss.
Medverkande: Karolina och min gäst Mia Ånemyr en god vän och  en socialentreprenör inom livsstilshälsa och har jobbat via sociala medier i 10 år allt om Mia hittar du här: Mia Ånemyr &  https://miaanemyr.se/podcast/

Förra veckan på facebook live pratade jag om det här med mat och hållbara strategier : Det här med mat och compassion modellen    

I måndags avsnitt 7 var ämnet i podden Sluta Banta börja leva : Sockerfällan – ett knastertorrt avsnitt om hur vi reagerar på socker och snabba kolhydrater och hur vi kan välja istället.

Ämnet är en het potatis och det finns många åsikter om det ens finns eller om det är ett beroende eller inte, oavsett vad du tror så är SUG och Socker ett bekymmer för dig eftersom du upplever det och då finns det!

Och min åsikt är om  ALLT vi tycker som triggar hjärnans belöningssystem och skapar en känsla av JAG MÅSTE HA TILL VARJE PRIS då är det ett bekymmer. 

Jag tänker att sockerberoende kommer från ett SUG- där kroppen signalerar oavsett anledning att den behöver ENERGI. Ibland behöver kroppen och hjärnan verkligen snabb energi för att överleva men endast där och då är det livsviktigt. Ibland behöver den något annat men blivit kidnappad att tro att socker och snabba kolhydrater är lösningen.

Så var kommer det ifrån, att vi jämför oss med varandra, konkurrerar och att vi tror andra tycker massa saker om oss?Jag tror alla andra har fullt upp med att tycka saker om sig själva. Att vi hela tiden vaktar så vi inte är för mycket, skrattar för högt, tycker olika, sjunger falskt eller ton i ton. Dansar rätt eller fel eller inte alls.

Jag har upplevt att det oftast är människors eget självprat, gremlings som pratar högt med andra när det kommer taskiga saker ut munnen, när någon börjar jämföra sig och konkurrera och tävla då förminskar de sig själva och andra. Ett taskigt självledarskap helt enkelt.

mat är vår starkaste drift för att överleva och utan den driften skulle vår art varit utdöda för längesedan. Vi behöver luft, vatten och mat för att överleva. o

Så som du behandlar och pratar med dig själv, det läcker ut och smittar andra och det är inte klädsamt och det blir inga trevliga samtal. så väl påverkansgrupp och smitta med bra energier:)

Vi lever också ett samhälle där vi skyller på någon annan, någon annan är ansvarig för att det serveras skräpmat, att det är reklam på tv och vilken diet som fungerar samt icke fungerar. vi pratade om DET EGNA ANSVARET och att vara själv välja vad och när och varför vi behöver äta och vilka olika saker det skulle kunna vara.

Att på något sätt förlika sig med att kroppen är den kropp vi har, vi kan ge den mat och vätska och något bra ställe att vila på och tänka kärleksfulla tankar.

Inom yogan finns det ett uttryck som heter Cold Depression, ett uttryck hur vi som människor tar oss an livet.

Ett tillstånd som påverkar vår vitalitet och styrka och kan leda oss till destruktiva och riskabla beteenden och framför allt självsabotage. I Kundaliyogisk filosofi definieras cold depression som ett energiproblem, med tomhet, hopplöshet och despair oavsett vad som händer i våra liv. Vi kan ha allt vi önskar oss med ändå så känns de tsom vi klampar runt i ett svart hål som inte kan fyllas på.
Som vilken annat beroende som helst så letar vi efter nästa kick. Vi lyckas med något och så kraschar vi och brinner upp och denna cirkel är är obrytbar då vi hamnar i tomhet och att inte kan glädjas över det som ger oss framgång.
Vårt sinne säger alltid vad mer? Vi önskar oss alltid mera och är aldrig nöjda då och det skapar lidande, sockerberonde,  bulimi, ätstörningar och hetsätningsstörning.

Så avslutningsvis är det så att vi kan bli kidnappade av vår hjärna: våra gamla delar reptil och amygdala varnar oss för att det nya är farligt och pre frontal cortex vågar inte fatta logiska beslut då vi går på autopilot och inte orkar med att fatta nya kloka beslut som gagnar oss över tid. Quick fix är det som vi vill ha!!

I hjärnan har vi chefen över hormonerna: Hypotalamus som drivs av kolhydrater och om Hypotalamus inte får den närig som behövs i lagom takt så skickas signaler till sköldkörtel och binjurarna att producera energi och det kostar oss ohälsa iform av diabetes och hjärt- kärl sjukdomar.

så ta med hem budskapet från Mia och mig är:

  • andas
  • planera
  • ha kul med kroppens egna opiodier: serotoninet och dopaminet
  • och ÄT massa KIKÄRTOR!!! ( kika in på facebook så får du hela historien om kikärtorna)

Tack för idag ! Karolina

Lämna ett svar