Året var 2014 då jobbade jag på ett jobb i en kommun, vi satt i en lång korridor med dörrar mitt emot varandra, på andra sidan korridoren satt en man i 50 årsåldern.
Han kom in på måndagsmorgonen med klampande steg och PANG slog igen sin dörr och sa ingenting på hela dagen, på tisdagen kom han och hälsade och var sitt vanliga trevliga jag samma sak på onsdagen och på torsdagen kom han med klampande steg och Pang dörren slog igen, det tog några veckor innan jag fattade mönstret, då frågade jag honom:
varför är du så arg på måndagar och torsdagar och han svarade: det är mina 2 svältdagar i 5:2 dieten, det är sjukt svårt att avstå från att äta och jag blir jättearg.
De dagar han fastade kan han inte utför några uppgifter som kräver att man tänker.
Inget konstigt alls det är så kroppen rent biologiskt reagerar på svält.

Detta med självsvält är inget nytt fenomen redan på 1700 talet så beskrevs det att Lord Byron i England använde svält som en metod för att hålla hjärnan klar och fördriva melankolin ( deppigheten) En annan kändis är Franz Kafka, han praktiserade också fasta och sa att inget är mer närande än en citron!
Idag är självsvälten en livsstil detalj, en detalj som vi tror kan ge oss fördelar i att vara skärpta och moderna. 5:2 lockar intressant nog män och nu påminner de om de unga flickorna och tjejerna, hålögda och svimfärdiga de tjejer som jag följt åt under 20 års tid på olika specialistenheter inom ätstörningsvården både i Sverige och utomlands.
Men nu när självsvälten är manlig beskrivs den inte längre hysterisk eller fåfäng inte heller något som unga tjejer beskrivits under flera årtionden.

Unga tjejer vill inte identifiera sig med svältande män och nu ser vi istället att STRONG is the new SKINNY. stark är det nya smala. Att klä sig som att vi är på väg till eller från ett träningspass, alltid redo att bränna kalorier, alltid vara redo att ta en proteindrink till lunch.
Ett paradigm skifte! en så intressant och viktig iakttagelse är när männen har tagit över så är det helt normalt med “ätardagar” En kontrollerad ätstörning anses idag både som något friskt och i vissa sällskap eftertraktat.

STRONG is the new SKINNY- Stark är det nya smala. Musklerna skyddar oss från världen och att kontrollera kroppen är det enda sättet vi har att kommunicera med omvärlden en värld som drabbats av infodemin och att då måste vi ropa högt för att höras i allt brus, blir som att ropa i motvind, det är genom handling och att genom konkret avstå från något eller tyst protestera mot hur omvärlden ser ut som ätstörningen får fritt spelrum.
Att vägra att äta i sällskap med andra eller att äta socialt i sällskap med andra och sedan hetsäta eller självskada i ensamhet, och att vara sjukt besatt av recept, bloggar och matbilder är det som svälten triggar igång genom att vara besatt av jakten på den perfekta ytan.

Ätstörningar kan ses som en flykt en önskan att förgöra det ensamma jaget som skapas och definieras av andra- skriver Samira Ariadad. En matthet inför omvärldens krav att du kan välja vem du vill vara, skapa ditt egna varumärke och med en stark kropp kunna göra vad som helst.

Ät dig frisk! Ät dig smal ! ät dig till depression… att hela tiden sätta värderingar och etiketter på maten skapar massor av skuld och skam och bidrar till stigmatisering,
vi placerar folk i olika fack och med olika egenskaper, vi behöver inte lyssna på varandra för vi vet redan hur alla andra är.
Så sjukt hälsosamt: är ett farligt samhälle och jag uppmanar alla att
äta regelbundet och tillräckligt, att det är lika lätt att välja oavsett vilka val du väljer att välja, du är inte din vikt. Du är inte dina val, du har möjlighet att välja om hela tiden och att inte välja blir också ett val.

Jag är bekymrad över att i ett så sjukt hälsosamt samhälle så ökar övervikt och fetma, fler väljer operationer, fler äter antidepressiva mediciner, vårdköerna ökar till sjukvården och sämst av alla mår tonårstjejerna de som är vår framtid.
Jag är också hoppfull över att det går att bli helt frisk från en ätstörning att det går att vara hälsosam utan att blir sjukt hälsosam och att det går att genom att göra schyssta val och ta hjälp så går det att leva utan att upptagen av mat och vikt och kalorier och att inte svälta sig enligt en metod utan ha en hälsosam vikt för just dig!

Jag coachar gärna dig som är anhörig till någon som du misstänker har en ätstörning.
Jag coachar också gärna dig som vill göra en beteendeförändring som har en övervikt eller undervikt eller ett sockerberoende.

hjälp finns ta den !
jag finns-ring mig!
/ Karolina

Lämna ett svar