Så sjukt hälsosamt en text om ätstörning 2022. Självsvält är inget nytt fenomen, redan på 1700 talet började läkare att prata om ”anorexia melancholia” bland annat Lord Byron som levde mellan 1788 och 1824 i London. Han svälte sig metodiskt för att hålla sin hjärna klar. Även franz Kafka förkastade tidigt familjens matvanor för experimentell fasta. Kopplingen till intellektet förekommer även idag 2022. En livsstilsdetalj som förekommer som en väg till att vara anställningsbar och lyckad i samhället.

Hösten 2014 inträffade ett paradigm skifte i det vi kan kalla metoder för olika dieter. Periodisk fasta- att äta mindre kalorier vissa dagar eller under en del av dygnet eller veckan. Periodisk fasta blev väldigt populärt framför allt hos män och när självsvälten blev  manlig ansågs den inte lägre som hysterisk eller fåfäng utan som en metod till lycka och välbefinnande.

Det kvinnor och tjejer ägnat sig åt i århundrade blev nu en metod för  män att gå ner i vikt. Intressant nog övergav tjerna och kvinnorna denna metod nästan direkt och  en ny typ av ätstörning uppkom ” strong is the new skinny”- stark är det nya smala. proteindryck till frukost, lunch och middag, träningstights och löparskor på 24/7 och att vara på väg till gymmet eller transportlöpning eller att åka iväg på träningsresor blev nu det nya.

Livsstils och mediebloggarna, influencers slog igenom med nya tips och råd om hälsa och välbefinnande. Affirmationer för positivt tänkande. Ätardagar för att orka resten av veckan och en kontrollerad ätstörning är i dessa texter och medier både friskt och något att sträva efter.

Att psykisk ohälsa bland våra barn och unga har ökat dramatiskt de senaste åren framför allt bland våra unga tjejer är oroväckande och ledsamt. Att de för en tyst kamp emot ett ätstört samhälle, där de använder kroppen och ätandet som ett lågmält samtal med sin omgivning. Sakta tynar de bort, kilo för kilo och maträtt för maträtt.

I vårt individualiserade samhälle är ätstörningen ytterligare något att klara av själv. Många unga i generationen Z lever idag i någon slags apati. En kraftlöshet, känslan av att komma försent, att redan ligga efter och att det redan är kört. Jag håller med om att vara en ungdom idag och träda in i vuxenlivet är supersvårt och har kanske aldrig varit så svårt som nu inte heller för tidigare generationer.

Så sjukt hälsosamt en text om ätstörning 2022, handlar denna text om, hur ätstörning, i alla former och diagnoser, kan ses som en slags flykt från samhället, familjen och sig själv och det patriakala kulturen.

Så sjukt hälsosamt är mångas varadag och enligt epidemilogisk forskning finns det ett mörkertal på ca 200 000 personer som inte söker hjälp för sin ätstörning och exemeplvis de med hetsältningsstörning väntar mellan 14-17 år då de vet att de ens har en diagnos eller att de blir lyssnnade på och tagna på allvar inom vården.

Ortorexi är ingen diagnos enligt DSM5 men om du tittar dig omkring så är det måga som stekoll på kalorier in och ut och vilka kalorier som behövs till vad och till vilken aktivitet. Strong is the new skinny – och strong is the new fit.

Det är omöjligt att lyda alla röster som uppmanar oss att välja, eller för den delen att inte välja.

För att inte välja är också ett val. Att välja rätt är ibland också att välja fel och att välja glädje och lycka och vara stark nog att välja om det är det hälsa handlar om för mig. Att vi alla är våra egna schyssta kompisar och att vi är snälla och vänliga mot varandra. Det är då vi kan hjälpas åt och välja rätt eller fel , det spelar ingen roll efterosm vi kikar på varandra med kärleksfulla och omtänksamma ögon.

Läs mer om Självmedkänsla i bloggen:   compassionmodellen 

så sjukt hälsosamt en text om ätstörningar 2022

Written by: Karolina Palmberg

You may also like these posts

Leave A Reply:

No comments yet.