Medberoende Facebooklive på Zoom med Agneta Björck  – & hur vi kan hjälpsamt kan hjälpa varandra utan att själva ta slut.

För ca 4 år sedan träffades Agneta och jag på en buss, vi var på väg från Tryga Barnens födelsedagskalas, sedan dess har vi gjort mycket roligt ihop och dagens facebooklive sändning handlar om Agnetas specialkompetens:

* ta på din egen syrgasmask först* och var din egna schyssta kompis innan du hjälper andra!

https://www.agnetabjorck.se/

Agneta och jag pratar om medberoende att beroende är en sjukdom och att vi som står bredvid är många som drabbas om andras psykiska eller fysiska ohälsa och vilka verktyg som är hjälpsamma och vad som vi själva kan göra och om det finns hjälp att få!
Agnetas specialkompetens som sjuksköterska och handledare är hennes förmåga att se individernas egna förmågor och resurser och att stödja genom låg affektiva bemötandet det som redan fungerar och hjälper grupper och individer att göra mer av det.

En annan sak jag lärt mig av Agneta är uttrycket ”släpp taget” Du kan vilja hjälpa HUR MYCKET som helst men om personen du vill hjälpa inte vill ha hjälp då spelar det ingen roll vad du gör så ibland är det bästa att backa och släppa taget. Då kan vi prata om maktbalans och makt förskjutning och vad som då händer i de olika relationerna. Att hitta sin egen återhämtning, vara grundad och använda både självmedkänslan och ACT – acceptance and commitment theory i teorin och praktiken för att kunna återhämta sig och hitta kraft och styrka.

Att välja eller att inte välja är också ett val! Ett kraftfullt perspektivbyte för alla de drabbade.

här är länken till medberoende podden: https://www.medberoendepodden.se/ommedberoende

Ett annat hjälpsamt perspektiv är förundran

– att hitta njutningen i de små tingen och stunderna, ett regn som faller, en sol som värmer, en blomma, en doft, en eld eller något annat som du förundras över och ger dig känslan av sammanhang att tillhöra något större än bara du:)
https://www.bokus.com/bok/9789150948783/forundran-de-30-nycklarna-till-djupare-stresslakning-aterhamtning-och-att-lara-sig-njuta-mer/

vill du läsa mer och kontakta Agneta hittar du henne  här:https://www.agnetabjorck.se/
och vill du kontakta mig så använd denna länk:

https://karolinapalmberg.se/kontakta-mig/

https://karolinapalmberg.se/vi-klarar-oss-inte-utan-dig/ så här jobbar jag med anhörigstöd och medborende frågorna i min verksamhet.

Karolina

070 2260746 om du behöver ett kostnadsfritt samtal! 

 

 

Lämna ett svar