Kindness is the new cool – snällhet är det nya coola och idag är det avsnitt nummer 12 i Facebooklive produktionen.  Aldrig har så många engagerat sig volontärt som 2020 – en ökning med 20% och 80 % av de som engagerar sig volontärt är kvinnor och 20 % män ( volontärbyrån.

https://www.facebook.com/671542025/videos/10157627691522026/

”Att ge ger en boost i stunden  och den som börjar att ge vill ge mer och mer och igen och igen” På Tjejzonen/ Ätstörningszonen som jag jobbade på i 4a år fick jag möta volontärer som had evarit aktiva som mest upp till 7 år. Varannan vecka året om satt de och chattade 2 timmar med en anonym tjej med frågor om ätstörningar, och annan problematik. I den idella världen möter jag ett engagemang som jag inte träffat på någon annanstans. Likadant på Protus, där anmäler sig ungdomar och vuxna  för att vara lägerledare 2 veckor varje sommar utan någon annan ersäättning än att vara ledare för ett gäng ungdomar, bo på en skärgårdsö, mat och logi—så coolt!!!

Lyckoforskningen visar att de som GER skattar sig mera lyckliga än de som FÅR!

Men vad är det då som ger LYCKA? Jo att meningsfullt bidrar, att du har en menignsfull fritid som innebär en fysisk och aktiv fritid. Addera till det en känsla av tillit menllan den som ger och den som får. Lycka och lidnandet är varandras motpooler och att bidra till att mildra någonannans lidande skapar FLOW och problemlösning vilket bidrar till LYCKA OCH VÄLBEFINNANDE!

Kindness is the new cool- att vara snäll förknippas ibland med att vara mesig, dum, omogen men det är helt fel tycker jag. Att vara snäll är att känna i en annan människas lidande och gå i någon annans skor en stund. Att vara snäll är att erbjuda hjälp och stöd. Att vara snäll är också den enskilt viktigaste framgångsfaktorn i våra liv. 

Hur kan vi vara snälla? Ett sätt kan vara att öva upp det aktiva lyssnandet att lyssna med uppmärksamhet och och uppskattning utna att förkasta ideer, försvara och förminska. Att använda det aktiva lyssnandet leder till:

  • förbättrade personliga relationer
  • minskade konflikter
  • stärker samband
  • främjar förståelsen
  • avgörande för ett bra ledarskap för sig själv och andra

så i en tid där vi kommuncerar mer än någonsin behövs de taktiva lyssnandet där, bedömning av betoning, tempo, aórdaval , metaforer och kroppsspråk kanske inte är lika tydliga när vi kommunicerar via en skärm eller via chatt och mejl. Att vara snäll är att lyssna aktivt på alla nivåer

  1. lyssna för att svara ja eller nej
  2. lyssna för att förstå budskapet
  3. lyssna för att förstå människan
  4. lyssna utan att avbryta så den som pratar får tänka klart utan att bli avbruten.

i en tänkande miljö kan du erbjuada följande till den du lyssnar på :

En lugn och trygg plats, uppmärksamhet, likvärdighet, lugn, alla känslor är välkomn, information, ta reda på vad du behöver veta för att kunna tänka på riktigt och inte behöva gissa, och ställa laserfråorna …så om du visste XXX hur skulle du då göra? detta är de 10 komponneterna i en tänkande miljö så nästa gång du behöver tänka på ett problem se om du har alla dessa bitar och tänk högt på ditt problem och se om du kommer fram till en lösning.

avslutnigsvis vill jag lägga till loving kindness meditation: https://www.modernmindfulness.se/mindful/meditation-kring-karleksfull-godhet-loving-kindness-metta-meditation/

att hitta ett tillfälle när du var i absolut flow och lycka, och tänka efter hur det kändes och att du upplevde villkorslös kärlek! flytta denna käsnla ifrån dig själv och omslut de som är nära och när du kan och vill kan du också inkludera de som du inte riktigt tycker om…testa ! vad blir skillnaden som gör skillnaden?!

// happy fredag och helg! Karolina

 

 

Written by: Karolina Palmberg

You may also like these posts

Leave A Reply:

No comments yet.