Ja, du kan ha Bulimi utan att kräkas och definitionen enligt DSM5 är att du hetsäter och sedan på något sätt kompenserar matintaget för att inte öka i vikt. Exempelvis genom motion eller att äta restriktivt. För att få diagnosen bulimi ska du ha hetsätit och kompenserat för det minst två gånger per vecka i genomsnitt, och det ska ha pågått i tre månader eller längre.

Vad som triggar en ätstörning är lika många som det finns personer med en ätstörning. Alla är unika och ingen är den andra lik och det finns inte heller ett generellt svar på frågan. De flesta behöver hjälp från någon professionell som är van att hjälpa med ätstörningar.

Ätstörningar är vanligast bland unga, men du kan få en ätstörning oavsett hur gammal du är, vad du väger eller vilket kön du har. Det som oftas drabbar yngre personer är den selektiva ätstörningen eller anorexi medan bulimi och hetsätningsstöring drabbar lite äldre tonåringar och vuxna, men som sagt allt är individuellt.

Vi kan också komma ihåg att det går att bli helt frisk och kroppen och hjärnan behöver mat för att fungera.

karolina coachar en familj

Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite, gör dig av med maten du har ätit eller bara äter onyttig mat. Till exempel kan du får problem med huden, hjärtat, njurarna, musklerna, tarmarna, skelettet, tänderna och hjärnan. Du kan behöva få vård på sjukhus eftersom brist på näring kan bli livsfarligt efter ett tag. Bulimi är en skamfylld sjukdom och det kan ta mellan 4-7 år innan någon som är drabbad söker hjälp.

Det finns hjälp  att få och att börja prata om vad som händer med någon du litar på är ett bra 1a steg.

https://karolinapalmberg.se/vad-triggar-en-atstorning/

Känns det ibland som om hetsätning är en separat del av dig som du inte kan kontrollera?
En subtil känsla .. ”Unna dig något, du är värd det! Du har jobbat hårt. Livet ska njutas! Du vet att du kommer att hetsäta någon gång framöver så då kan du lika gärna göra det nu.. Ibland är känslan den aggressiv och SKRIKER….GÖR det NU!!!
Ibland händer det bara…utan att du vet, plötsligt står du där och äter….En del människor får fysiska symtom, som om deras kroppar behöver mera mat, och det enda sättet att får stopp på suget är att ge kroppen den precis det den behöver.
Men sanningen är att suget kan upphöra, att du aldrig mera behöver hetsäta, men det kräver ett HELT nytt sätt att tänka och agera. Någon klok har sagt du kan inte lösa ett problem med samma lösning som du skapade problemet med.

Men först några rader om hur hjärnan fungerar och hur du kan börja öva på att agera på ett annat sätt.

Först har vi det vi kallar den medvetna delen av hjärnan: Pre-frontal Cortex. Den del du använder att tänka med- logik, analys och de intellektuella tankarna. Den andra delen är Reptilhjärnan, den del som utvecklades för 100 miljoner år sedan som använder känslor och associationer med fokus på överlevnad som taktik.
Inte logik och intellektuella resonemang vilket är hjälpsamt när du stiger rakt ut i gatan framför en buss
–då behöver du reagera snabbt och inte med logiken! Din reptilhjärna är hjälpsam och fattar många fantastiska beslut utan att du ens är medveten om det.

Amgygdala drivs av känslor och associationer, så när du exempelvis hör en sång eller känner en doft, associerar hjärnan det med en känsla. Lukten blir associerad med en känsla i din hjärna och det har inget logiskt samband, här kommer kopplingen till hetsätning, maten har inget att göra med dina känslor utan bara en felkoppling av associationer och känslor i kroppen och hjärnan. Det känns så bra – ja kanske men det känns inte så bra efter en hetsätning då skam och skuldkänslorna kickar in på att ett icke logiskt sätt. Ensamhet, hopplöshet och depressionen och ångesten som följer blir ofta starkare känslor än de känslorna som skapade hetsätningen från början.

Kan jag ha bulimi utan att kräkas? och svaret är återigen ja det är möjligt.

Vad som också är möjligt är att det går att bli helt frisk, och några av nycklarna / verktygen är:

  1. måltidsordning och regelbundet ätande strukturerat över dygnet
  2. återhämtning/ vila och sömn & fysisk aktivitet
  3. meningsfull sysselsättning och hobbies
  4. vara självsnäll/ självmedkänsla och Acceptans av livet och lidandet och att välja hur du ska agera

 

och vill du ha min hjälp så ring: 070-2260746 eller fyll i kontkat formuläret så ringer jag upp: https://karolinapalmberg.se/kontakt/

 

Written by: Karolina Palmberg

You may also like these posts
Så sjukt hälsosamt en text om ätstörning 2022

Leave A Reply:

No comments yet.