Din fantasi och föreställningsförmåga är din största tillgång men kan också vara din värsta fiende när det gäller att skapa varaktiga beteendeförändringar.

Idealet är en omöjlig standard, du kan inte jämföra dig med andra och tro att det som fungerar för dem också är din lösning. Du har ingen aning om hur mycket: tid, pengar, energi, kontakter, andra resurser som de har tillgång till och kan använda och som de inte berättar om. Ingen ger heller hela bilden om hur mycket de kämpar, lägger ner tid att lära sig saker, utbildar sig eller gör andra saker för att ha råd eller ha möjligheter att visa upp en millisekund av de sitt perfekta liv, företag eller kropp, hus, hem, trädgård och så vidare i all evighet.

I att livet som människa lever vi ständigt med rädslan av att misslyckas och att inte passa in. tidigare i bloggen finns ett inlägg om FOMO versus JOMO.

Rädsla för att missa något eller glädje över att missa och ägna sig åt det som vi väljer att göra istället.

I detta inlägg vill jag skriva om rädslans 5 olika delar och hur du kan använda dig av kunskapen om det och skapa ett liv du vill leva istället för att jaga efter omöjliga ideal.

 1. Dömande– vi dömmer oss själva och andra hela tiden, kritiserar och tror på att genom att dömma oss själva och andra så blir det enkalre att leva vilket egentligen är tvärt om. Dömmande skapar sepreration Vi har alla samma behov av att bli förstådda, accepterade, och älskade. Att dömma oss själva och andra som inte bra nog skapar sepration och distans.
 2. Ångest– kan beskrivas som en annan sida av rädsla. När ångesten sipprar in så skapar den antingen en känsla av avstängdhet, distansering, och ångest eldar på nervsystemet så att du inte kan fatta enkla eller kloka beslut utan skapar ifrågasättande och osäkerhet.
 3. Likgiltighet– det spelar ingen roll mentalitet, vilket snabbt betyder att det inte spelar någon roll om du försöker eller inte du kommer ändå inte att lyckas.
 4. Perfektionsim– att du behöver leverera perfekt innan du ens börjar eftersom du är rädd att bli kritiserad för resultatet.
 5. Förvirring– vad du önskar eller vill ha, än det ena än det andra. Då blir det svårt både för dig själv och andra att se till att du får det du behöver.

Rädsla stoppar dig från det du önskar och vill ha och dessa 5 komponenter gör att du kommer längre ifrån DITT Ideal och önskade läge, dina drömmar och fantasier, kärlek till dig själv och andra. När du är medeveten om dina rädslor en av fem eller allihopa iolika färger och former så kan du arbeta med att stoppa dem och skapa det liv du vill leva. 

Så hur gör du då för att skapa tillhörighet, självmedkänsla och klarhet?

 • Långsiktighet och tålamod men också små korta stunder av medvetennärvaro och djupa medvetna andetag.
 • Andas in det du vill ha- ditt ideal och andas ut det du inte längre behöver. 
 • Alla är unika och allas förmågor behövs i världen.
 • meningsfullt och tillräckligt- hitta det du gillar att göra och gör det så ofta du kan och planera in det i ditt liv så du har kul!
 • Din fantasi och föreställningsförmåga är det enda verktyg du har att tillgå i processen att skapa ett meningsfull liv.
 • Om du kan drömma det så kan du också nå det!

och det sista men mest verksamma tipset från mig är TACKSAMHET!!!

 • jag skriver varje morgon allt jag är tacksam för som ska hända under dagen, ( det jag vet är inplanerat) i min bullet journal.
 • skriv minst 35 saker som är BRA och som du är tacksam för just nu! stort som smått, din goda kopp earl grey ur sin favorit mugg, dagens sköna dusch i varmt eller kallt vatten. pengarna på banken och favorit skorna som sitter så snyggt på fötterna så det känns som du dansar fram på lätta fötter…. också vidare, behöver inte vara stora saker. Det jag upplever med att skriva i förväg är :
 • Idealet INTE LÄNGRE är en omöjlig standard 
 • Idealet är min standard. Jag har möjlighet att vara tacksam för det jag vill ska ingå i mitt liv och då blir det inte längre så mycket att oro mig för, separera mig ifrån, vara likgiltig inför resultatet, jag är inte förvirrad över vad som händer och sker utan jag är tacksam iförväg så kan jag också önska mig ett gott resultat.

så Idealet är en omöjlig standard…. ja det är det om du väljer att plocka ihop delarna av alla andras liv och försöka passa in i ditt. You do You och resten kommer att lägga sig på plats….Lycka till // Karolina

Idealet är en omöjlig standard

 

Written by: Karolina Palmberg

Leave A Reply:

No comments yet.