Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite, gör dig av med maten du har ätit eller bara äter onyttig mat.

Det går att bli frisk från sin ätstörning, men det kan vara svårt att bli frisk på egen hand. Det är därför viktigt att söka hjälp så fort som möjligt, så att du kan börja förändra de tankar, känslor och beteenden som utvecklat ätstörningen från första början. Att bli frisk kan vara läskigt och vad det ens innebär är ingen som egentligen vet.

Oftast är det 1a som händer att mensen blir oregelbunden och att magen börjar att krångla. Förstoppning eller diareer, uppsvullen eller att den låter mycket.
Signalsystemet blir rubbat, och om du har varit sjuk i anorexi under en längre tid börjar kroppen stänga av viktiga funktioner för att spara på energi.

Det är allvarligt och påverkar kroppen på följande sätt:
Du får lägre blodtryck vilket kan göra att du blir yr och lättare svimmar och din puls och kroppstemperatur sjunker.
Blodcirkulationen försämras och kan göra så att du fryser, blir kall och blå om både händer och fötter.
Du kan drabbas av benskörhet, vilket kan leda till att du lättare råkar ut för benbrott.
Du kan få mer kroppsbehåring. Vanligast är med ett tunt hår i nacken, på armarna och benen. Det kallas lanugohår.
Ditt hår blir ofta risigt och du kan få torr hy och akne, hjärtat och njurarna kan börja fungera sämre.

Att vara sjuk i bulimi eller hetsätningsstörning skapar andra konsekvenser för kroppen: sår i matstrupen och munnen. Probelm med karies. Magbesvär, försämring av tarmfunktionen och förstoppning. Vid kräkning – svullna spottkörtlar, halsont och tandskador. I sällsynta fall allvarliga komplikationer som skador på magsäcken eller matstrupen. Störning av kroppens inre jämvikt, särskilt vad gäller vatten- och saltbalansen, Uttorkning och onormalt låg halt av kalium i blodet, som kan medföra njurskador och störd hjärtrytm samt lågt blodsocker, som kan medföra svettningar, darrningar, hjärtklappning, koncentrationssvårigheter, irritabilitet och i allvarliga fall koma.

Och de mentala skadorna som uppkommer vid svält och oregelbundet ätande är : ångest, oro och depressioner.

Ätandet blir skamfyllt, både att äta för mycket och för lite eller att överäta och kompensera eller att inte äta alls- inget av det blir bra.

Att det nu är stort fokus på överviktsproblematik och att fokus på det hälsosamma ätandet har ökat över tid, bidrar också till att människor väger mer och drabbas av överviktsrelaterade sjukdomar samtidigt som kunskapen om intresset för kost och träning har ökat. Detta blir krångligt och svårt, att äta mer eller mindre än det kroppen behöver skapar tillfällig kontrollförlust, psykiska och fysiska obehang och ett stresspåslag som inte är hälsosamt.

Hur påverkas kroppen av en ätstörning? Kroppen påverkas både fysiskt och mentalt men det går att bli helt frisk och fortsätta att vara det utan bestående skador.

är du intresserad av vad svält gör i din kropp ? Kika på Ansel Keys svält studie från 1940 talet: https://youtu.be/v2QM9B_coUs

https://karolinapalmberg.se/ortorexi-att-vara-sjukligt-halsosam/

Lämna ett svar