Det går att bli frisk och fri från sin ätstörning, men det kan vara svårt att bli frisk på egen hand.

Det är därför viktigt att söka hjälp så fort som möjligt, så att du kan börja förändra de tankar, känslor och beteenden som utvecklat ätstörningen från första början.Att bli frisk kan vara läskigt och vad det ens innebär är ingen som egentligen vet.

Friskhet kan beskrivas utifrån 3 perspektiv det inre och det yttre.

Den inre friskheten innebär tankar som om att själv känner mig begränsad av tankar och känslor och beteende som kommer och kan de jhanteras utan alltför mycket ångest och oro. Den yttre friskheten är mer obejktiv, vad andra anser och ser och upplever som friskt. Fri från diagnos är det 3e perpektivet och de 3 perspketiven behöver stämma överens för att det ska bli samstämigt. 1+1+1 = frisk.

Tiden är ytterligare en viktig faktor i att gå från att vara sjuk/ drabbad till att vara frisk, att uppleva och klara av utmannande situationer, traditioner och saker som du vill göra och utsätta dig för.

Att klara av utmanande situationer handlar om att VÅGA, använda mod och kraft att utmanna ätstörda tankar och känslor och beteenden som på riktigt har ersatt det som är friskt och hälsosamt. Att hitta styrkan i att be om hjälp och att genom sluta skämmas för att du inte kan eller orkar, skapa ett starkt självledarskap med mål och riktining frisk i varje beslut.

Jag har läst boken ”Ledarskap utan ansträngning av Ola Wallström https://www.bod.se/bokshop/ledarskap-utan-anstraengning-ola-wallstroem-9789180570800   och Ola skriver bland annat om att dina tankar endast finns i ditt huvud och att du inte behöver tro på att de är sanna.

Vi har ett gott självförtroende från start och vår grundinställning är vårt klara neutrala sinne och sedan får vi för oss många olika förestälningar och associerar ihop händelser, känslor, tnakar och beteende som egentligen och inte alls hör ihop. Detta är min egen tolkning av varför det blir så snurrigt i att vara drabbad av en ätstörning och hur du kan med hjälp av självledarskap, empowerment och resciliens kliva upp och tillbaka på den friska sidan igen.

Ola skriver vidare att Du kan tänka vilka tankar du vill men det farliga är när du börjar tro att de är sanna och hur du väljer att agera på tankarna. ”Tänk om du redan har det du söker, och att det enda du behöver är att få andra perspektiv på hur du fungerar mentalt. När du får det träder den naturliga ledaren, som redan finns inom dig, fram av sig själv – helt utan ansträngning.
Då förstod jag inte att ju hårdare jag försökte och ju mer jag kämpade med att programmera om mina tankar och känslor, desto längre bort kom jag från det tillstånd som jag så ivrigt eftersträvade.

Helt utan ansträngning låter fantastiskt, jag tänker att det är naturligt att vara arg, ledsen, och orolig, det är när känslorna inte längre är i bakgrunden som det blir ohållbart och störigt.

När tankar och känslor skapar fara och jag vill säga att det finns 2 olika soreters fara:

  • den akuta när du faktiskt ska akta dig/ ta dig ur den hotfulla situationen
  • där fara blir oro och osäkerhet och du sitter i en påhittad farofylld situation som utspelar sig i dina tankar och i din kropp.

Att vara good enough och att våga tänkar tankar som är utmanande och farliga men inte agera på tankarna, det är gott självledarskap.

Att genom psykologisk trygghet, vara i absolut trygghet, provtänka andra tankar och känna andra känslor än de som du brukar känna. Att provtännka på hur det skulle kunna vara att vara helt frisk, normalviktig och inte syssla med att räkna kalorier eller kompensera för intag genom fysisk aktivitet.

och det allra sista som jag vill säga är att det som svar på frågan

Går det att bli frisk från ätstörningar? så är svaret ja.

Men du kan inte snacka dig ur , du behöver bestämma dig i varje situation att det är detta du ska välja och att välja det friska.

Du behöver inte kämpa för att tänka rätt, det rätta och lätta kommer naturligt när du vet i vilken riktning du ska gå.

Yoda i Star Wars säger: Försök inte- Gör och det får avsluta denna texten: GÖR!!!!

& behöver du min hjälp: Ring 070-2260746 eller mejla karolina@karolinapalmberg.se

tillsammans mot en ätstörning

Written by: Karolina Palmberg

You may also like these posts
Så sjukt hälsosamt en text om ätstörning 2022

Leave A Reply:

No comments yet.