-till dig ….från mig, oavsett var du befinner dig i den märkliga tid.

Ett text till dig som ställer in eller ställer om eller helt enkelt inte alls ställer dig upp utan lägger dig ner och vilar! Vilket det är en alldeles alldeles perfekt tid att göra just nu efter en lång och intensiv vår som varken innehöll det vi trodde eller hoppades på,  utan blev något helt annat.
Idag på midsommardagen tänker jag på de som lämnat oss, de som varit sjuka och blivit friska och de som förlorat jobbet och vi som jobbat på ett helt annat sätt än vad vi början på året ens trodde var möjligt. Denna vår har berört oss alla på olika sätt. Midsommardagen är för mig som nyårsdagen en dag att reflektera och se över mina önskningar och behov.

Midsommartiden.

Med ljuset från norr som nu kommer, med möjligheter att se över hur du har det och vad du längtar efter. Ett kvartal tar slut och ett annat påbörjas.
Vi firar midsommar i juni, en tradition från asatro med Oden och Tor, via kristendomen och över till vår tid då det midsommar med sill, jordgubbar och dans kring midsommarstången.

Förväntningar och föreställningar

Midsommar är  av de svåraste helgerna för de som är drabbade av ätstörningar, en helg fylld av föreställningar och förväntningar på hur det ska vara och hur det oftast skiljer sig från hur det faktiskt är. Två saker som skiljer sig åt och skapar distans och besvikelser.
men jag tänker att vi då kan användas oss av compssion begreppet självmedkänsla och FAVVO: förståelse, acceptans, värme och vänlighet och omtanke.

Självmedkänsla – att vara självsnäll

Konsten att leva ett liv med acceptans och självmedkänsla,som hjälpsamma verktyg.
Var kommer det ifrån, att vi jämför oss med varandra, konkurrens och att vi tror andra tycker massa saker om oss?
Jag tror alla andra har fullt upp med att tycka saker om sig själva.
Att vi hela tiden vaktar så vi inte är för mycket, skrattar för högt, tycker olika, sjunger falskt eller ton i ton. Dansar rätt eller fel eller inte alls.
Jag har upplevt att det oftast är människors eget självprat, gremlings som pratar högt med andra när det kommer taskiga saker ut munnen, när någon börjar jämföra sig och konkurrera och tävla då förminskar de sig själva och andra.
Så som du behandlar och pratar med dig själv, det läcker ut och smittar andra och det är inte klädsamt och det blir inga trevliga samtal.

Att på något sätt förlika sig med att kroppen är den kropp vi har. Vi kan ge den mat och vätska och något bra ställe att vila på och tänka kärleksfulla tankar.Vi kan behandla oss själva som vi behandlar våra kompisar eller kära familjemedelmmar.

Cold depression.

  Inom yogan finns det ett uttryck som heter Cold Depression, ett uttryck hur vi som människor tar oss an livet.

Ett tillstånd som påverkar vår vitalitet och styrka och kan leda oss till destruktiva och riskabla beteenden och framför allt självsabotage. I Kundaliyogisk filosofi definieras cold depression som ett energiproblem, med tomhet, hopplöshet  oavsett vad som händer i våra liv. Vi kan ha allt vi önskar oss med ändå så känns det som vi klampar runt i ett svart hål som inte kan fyllas på.
Som vilken annat beroende som helst så letar vi efter nästa kick. VI lyckas med något och så kraschar vi och brinner upp och denna cirkel är är obrytbar då vi hamnar i tomhet och att inte kan glädjas över det som ger oss framgång.
Vårt sinne säger alltid vad mer? Vi önskar oss alltid mera och är aldrig nöjda då och det skapar lidande och trassel med maten så som bulimi, ätstörningar och hetsätningsstörning, men det går att känna, tänka och handla på ett annat sätt.
Hur vi kan fylla på energi genom att andas och skapa bilder av hur vi vill att det ska vara.
Det starkaste sättet att förflytta sig från oro och otrygghet är att använda det långa djupa andetaget.

Här kommer en variant på att testa om du är nyfiken:

 • andas in och ut genom näsan
 • in genom näsan ut genom munnen
 • in genom munnen och ut genom munnen
 • in genom munnen och ut genom näsan
 • UPPREPA tills du är helt nöjd sitt i stillhet och ställ dig frågan:
  – vad kan jag hjälpa dig med?
  – svaret kommer snabbt eller inte alls eller vid ett annat tillfälle.

Allt gott till dig! Karolina

föreställningar om våra kroppar
vi har olika föreställningar om hur vår kropp ser ut och förändras under tiden

Lämna ett svar