Här kommer en sammanfattning av dagens facebook live sändning:   https://www.facebook.com/karolina.palmberg/videos/10157451760457026

 ”Det här med mat” -hur kan det vara så trassligt? Att använda compassion och vår uråldriga hjärna i vår moderna tid för att stå ut med lidande? 

Jag har i 20 år jobbat med vårdutveckling av specialistvård av ätstörningar, kliniks behandling av ätstörningar övervikt och fetma inom Stockholms Läns Landsting , region Dalarna och ansvarig i 4år för Ätstörningszonen på Tjejzonen. Jag älskar att prata om hur vi kan vara SJÄLVSNÄLLA och hur vi genom att använda oss av ACT acceptans och committment theory och Compassion modellen skapa ett liv vi vill leva!
Vi har en uråldrig hjärna 120 miljoner år gamal och vi bor i en modern kropp och har en del av vår hjärna som är modern. jag pratar om att vi kan se vår hjärna som en schysst kompis som genom reptil hjärnan skyddar oss från hot och amygdala och limbiska systemet hanterar våra känslor och vad vi tycker och tror.

genom att inte låta hjärna kidnappa oss utan vara i vår moderna del pre -frontal-cortex — frontalloben så kan vi agera och fatta kloka logiska beslut när det behövs och vi kan lyssna på reptil hjärnan när det är hjälpsamt. i amygdala och det limbiska systemet hamnar våra känslor och vi har alla känslor . Lycka och nöjdhet, lugn och ro, oro, ångest äckel och ilska och det är precis det här som är

compassion modellen:

MOBBING ⇒ säkerhetsbeteende–värdelös- ångest, oro, hetsätning/ självskada—-äckel  

MOBBING ⇒ Acceptera lidandet–förstå hjärnan –acceptera att mat är lösningen

–reframe/skapa nya bilder- NÖJDHET 

Längst ut till vänster är det inre och yttre mobbning som pågår av vår GREMLING : den berättar att vi är fula och värdelösa att vi inte får vara med oavsett hur vi gör, det resulterar i att vi skapar massa säkerhetsbeteenden, som skyddar oss från våra inre  och yttre mobbare. det infinner sig en känsla av värdelöshet och jag får ångest, oro och kan bli deprimerad och börjar att SJÄLVSKADA mig, hetsätningar, kräkningar, jag skär mig eller tränar extremt hårt eller skadar mig själv på annat sätt. och så är jag tillbaka till mobbaren i vänstra hörnet.

För att bryta detta behöver jag följande: förstå att vår hjärna är uråldrig men har en ny och en social del som vill vara med andra. Jag får stå ut med lidandet och jag har skaffat mig kunskaper om att mat är lösningen för at torka tänka nya tankar och inte loopa in i de 80000 tankar som är automatiska och som jag redan tänkt i går utan att jag kan skapa 3500 nya tankar OMFORMULERA språket jag använder mig av och uppdatera mig så jag kan skriva en ny historia och vara NÖJD!! är det så du kan jobba med att vara självsnäll och med compassion modellen ett kraftfullt verktyg i att coacha sig själv till hälsa och välmående eller bara att stå ut med lidandet som drabbas oss alla lite här och där i livet. Men inte jämnt och inte hela tiden.

Varför är det så viktigt att vara självsnäll och varför pratar du så mycket om vikten av att vara sin egen schyssta kompis? Jo för det är precis du som är ansvarig för det och du har egenmakt att påverka din situation och hur du agerar! du har också ett ansvar att bygga rescilience så när livet drabbar dig har du möjlighet att resa dig upp igen och komma igen.

så ta hem budskapet är :

  • vi kan tänka självständigt om vi är trygga och inte blir avbrutna
  • När vi vet mer så kan vi göra på annat sätt
  • vi kan be om hjälp- hjälp finns ta den!
  • hitta vad som redan fungerar och gör mer av det.

vill du läsa mer så kommer här länken till ett blogg inlägg:

https://karolinapalmberg.se/konsten-att-vara-sjalvsnall/

 

Vill du lyssna på Podden som jag har tillsammans med Sileo- Mia Ånemyr :

Sluta banta börja leva : https://miaanemyr.se/podcast/

Dagens ämne i podden  är Compassion: 

https://miaanemyr.se/sluta-banta-borja-leva-avsnitt-4-compassion/?fbclid=IwAR0WL-j8VI7HLhGtoEKdlkKE79slrVutOVWF9w9I1uey_353WVIjgb3eVDs

 

Dagens blogg inlägg från Mia Ånemyr  om Compassion:

https://miaanemyr.se/blogg/

https://nam12.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fmiaanemyr.se%2Favsnitt-4-compassion-sluta-banta-borja-leva-podden%2F&data=02%7C01%7C%7C92fa465dd7c7471979e208d850af444b%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637348060973739057&sdata=5QnnSnQDvqkNoEDK9NrTfQ6dMGKpCjOlAsj4lgCDX4U%3D&reserved=0

 

karolina tackar för facebook live sändningen

har du frågor eller funderingar eller vill ha en 20 minuters kostnadsfri coaching

ring mig på 0702260746

// trevlig helg!   Karolina 

Lämna ett svar