Har du något barn / ungdom som du är orolig för och som behöver en coach?

JA!  jag coachar överviktiga barn och ungdomar  och har gjort sedan 2003. Då började jag att resa till England och Bristol, var 6e vecka under 4a år för att träffade och behandla. Jag träffade  barn som var ”noga utvalda då de inte tog emot behandlingen”. Sedan dess  har jag jobbat med alla möjliga överviktiga och jätteviktiga barn!

Gemensamt för alla barn och tonåringar är att de är motiverade till en förändring. De behöver förstå HUR de ska göra och framför allt VARFÖR. Att ge dem ansvar och möjligheter att lyckas är NYCKEL till FRAMGÅNG.

De överviktiga barnen och ungdomarna jobbar med att justera sitt matintag så att de kommer i takt med MÅLTIDSORDNING – frukost, lunch och middag och mellanmål. 

Hur jobbar du med barnen/ ungdomarna?

Vi jobbar med att hitta det som triggar igång överätningar och justerar för svält och fasta. När barnen upplever en jämnare hunger och mättnadsnivå över dagen så kommer inte suget och de överäter inte på produkter som skapar skam och skuld. Deras  dygnsintag blir jämnare och de upplever att de börjar känna skillnad på törst, hunger, mättnad, och särskilja känslor som ledsen, arg, glad och börjar göra andra saker då de har enklare att koncentrera sig och inte är upptagna med att tänka på kroppen, maten och vad de ska äta och inte äta.

Jag vill ge er några exempel på barn som jag coachat under åren:

  • Den  underbara  Harry -som satte sin stegräknare i hundens halsband och registrerade 25 000 steg / dag. Han gick också runt till sina grannar och sa att han inte fick någon mat hemma så han undrade om de kunde bjuda honom på middag-vilket de naturligtvis gjorde och han åt 3 -4 middag / kväll.
  • Rebecka – hon bodde med sin pappa vägg i vägg med en pub och hade fri tillgång till pommes och mayo pasta med ost  och läsk!

Harry slutade att äta middag hos andra och han fick en extra stegräknare så kan kunde jämföra sig med hunden!

Rebeckas pappa undrade till exempel om ketchup räknades som en grönska då den är gjord på tomater- ja teknisk sett ja det kan du ju fundera på men nja jag skulle vilja säga att det är ett tillbehör och så fnissade Rebecka och jag över frågan och kom överens att ja ett tillbehör och att det var tomaten som räknades som grönsak även om den är röd:) Detta samtal kommer jag aldrig att glömma- humor är också en viktig ingrediens när du coachar barn! 

Listan kan göras längre men det jag vill säga är att jag ÄLSKAR att jobba med barn / ungdomar och att dessa barn inte var mottagliga för behandling det var inget jag märkte av! Dessa barn och många fler som jag mött genom åren har en särskild plats i hjärtat! När vi tillsammans hittar alternativ och sätter upp matschema på regelbundet och tillräckligt ätande och att barnen själva blir ansvariga för att hålla reda på sina steg och fysiska aktivitet och att de kan välja att äta regelbundet och tillräckligt! 

Frukost -lunch-middag och mellanmål ger så mycket bra effekter bland annat att de sover bättre och kan koncentrera sig i skolan.  Då ökar självförtroendet och självkänslan och att se deras glädje när de når uppsatta mål så som att handla klädet i vanliga butiker- fika på café utan att någon tittar och kommenterar vad de beställer och äter och framför allt att de uppvisar glädje, jag har sällan skrattat så mycket som tillsammans med dessa barn och familjer.

Det viktigaste som finns är våra barn och ungdomar och jag älskar att jobba med dem!

Det är inte för att saker är svåra som vi inte vågar , det är för att vi inte vågar som saker är svåra.

Och så kan det ju kännas när vi ska ta besvärliga samtal om saker som oroar oss.

Vill du läsa mer om hur jag jobbar?

I juni skrev jag en artikel tillsammans med Generation Pepp: https://generationpep.se/sv/aktuellt/hur-kan-vuxna-stotta-barn-och-unga-med-fetma/

och här finns en länk hur vi kan prata med någon vi är orolig för: https://icfsverige.se/nr-4-coaching-som-verktyg-vid-a%CC%88tsto%CC%88rningar-och-psykologisk-oha%CC%88lsa/

Har du något barn / ungdom som du är orolig för och som behöver en coach?
Hör av dig ! // Karolina

 

Written by: Karolina Palmberg

Leave A Reply:

No comments yet.