Bli frisk från anorexi, går det?

Det går att bli helt frisk från anorexi- men alla människor är olika och därför är det svårt att säga vad som kan hjälpa just dig att bli frisk från en ätstörning. För en del tar tillfrisknandet längre tid, medan det går snabbare för andra.

Vad som är hjälpsamt för någon är kanske inte alls hjälpsamt för någon annan men jag vet att det går att bli helt frisk.

Ätstörningar är ofta förknippade med starka känslor kopplade till skuld och skam och kan vara jobbigt att prata med andra om.

En studie som sedan 1985 följt ett femtiotal personer som utvecklade anorexi under tonåren visar att flertalet 30 år senare var friska, men att några hade fortsatta ätstörningar. Den visar också att tonåringar som är något äldre vid insjuknandet har bättre chans att tillfriskna.

Två sidor av perfektionism

Andra studier har visat att perfektionistiska personlighetsdrag är en riskfaktor för att utveckla anorexi, men i denna studie är perfektionism före insjuknandet också något som ökar chansen för tillfrisknande.

– Perfektionism har två sidor, och verkar kunna tjäna både ett ont och ett gott syfte när det gäller anorexia hos tonåringar. Kanske är det så att den perfektionism som drev på sjukdomen förändrades under tillfrisknandet till att bli en drivkraft för att inte återinsjukna, säger Elisabet Wentz.     https://www.forskning.se/2019/05/27/de-flesta-blir-friska-fran-anorexi/

Att använda sig av perfektionism och att använda resurser som du redan har är ett effektivt sätt att hitta vägar ut ur ätstörningen:

 • Måltidsordning är A och O – frukost, lunch middag och 2-3 mellanmål, är det som min erfarenhet säger leder till normalisering av ätbeteende och en normal vikt och inga konstiga ätstörda tankar.
 • organisation, struktur, rutiner och  planering är hjälpsamt i att tillfriska
 • rutiner kring jobb, vila sömn och återhämtning är hjälpsamt för att veta vad som ska göras coh i vilken ordning.
 • du måste äta och samtidigt hantera ångest som kommer med kroppshat och ångesten som kommer med viktökningen.

Du kan inte prata dig frisk och jag vet att det finns många olika orsaker till att bli sjuk men det gäller att:

 • äta regelbundet och tilräckligt
 • hitta en normal kroppsvikt för din längd och din kroppstyp
 • inga förbjudna livsmedel

Bli frisk från anorexi handlar om att äta 42 måltider / vecka och för det krävs det en bra planering och ska du dessutom gå upp i vikt behöver du veta: 

Att ha ett regelbundet ätande betyder att du behöver planera och strukturera dina dagar och måltider. Om du inte gör det så hamnar du i svält och din hjärna signalerar att du behöver snabba lösningar och du fattar beslut som varken är bra för dig eller din kropp. Det finns mycket bra forskning på ätbeteende och hur de olika ätstilarna skiljer sig åt och vilka problem de skapar.

Läs mera här: Måltidsordning är A och O  

Tänk som en maratonlöpare och här kommer tipsen:

 • Helikopterperspektiv- Zooma ut och kika på alla områden du vill förändra och de områden som fungerar.
 • Tålamod- mod att tåla – dåtiden- nutid och framtid.
 • uthållighet- håll ut och sikta på målet och fatta kraftfulla beslut utifrån målet varje dag.

Det finns 2 drivkrafter för förändring:

 •  hot: agera nu annars går det åt pipsvängen
 • belöning: om jag gör dåhär så blir det bättre och jag får belöning av andra eller rent hormonellt iform av oxcitocyn, dopamin eller serotonin.

Vad kan du påverka? och vad vill du påverka? Du kan äta 42 måltider / vecka och du kan gå och lägga dig klocken 2130 varje dag om det är ditt mål.  Läs hela inlögget här:  https://karolinapalmberg.se/tank-som-en-maratonlopare/

bli frisk från anorexi

Written by: Karolina Palmberg

Leave A Reply:

No comments yet.