Ätstörningar- vem drabbas och går det att bli frisk?

Återigen skriver jag om detta viktiga ämne, då rapporterna under hösten säger att de som drabbats av ätstörningar har blivit fler och de som redan är drabbade upplever isolering och distansering och arbete hemma som försvårande omständigheter för tillfrisknande.

 • Vilka diagnoser finns det
 • vilken hjälp kan jag söka
 • går det att bli frisk?

Diagnoserna enligt DSM 5, kan sättas på en linje med Anorexia Nervosa på längst till vänster, sedan kommer Bulimia Nervosa och den Ospecificerade ätstörningen och sedan följer Hetsätningsstörning och längst till höger kommer övervikten och fetma. Övervikt och fetma tillhör sjukvården,  men jag ser att det är samma förändrade ätbeteende och samma konsekvenser av svält och kompensation. Det finns ytterligare 2 tillstånd jag vill lyfta och det är: sockerberoende och ortorexi. Dessa blir 2 sidor av samma mynt och de hamnar under den ospecificerade ätstörningen, så som att beteendeförändringarna skapar ångest, depression, tvångstankar och tvångshandlingar.

Det finns många olika behandlingar, olika beroende på vem du är och var du bor och framför allt vad du behöver!  Så om ingen annan tror på dig så visa vägen genom att tro på dig själv. Att våga kliva ut ur din trygghetszon är det gör skillnaden. Jag brukar säga när jag coachar att det spelar ingen roll vilket håll du går. Bara att du rör dig sedan kan du alltid justera genom att sätta upp ett tydligt mål och ta ut riktningen, men du har påbörjat din resa.

Min erfarenhet är att det går att bli helt frisk, och några av nycklarna / verktygen är:

 1. måltidsordning och regelbundet ätande
 2. återhämtning/ vila och sömn & fysisk aktivitet
 3. meningsfull sysselsättning och hobbies
 4. vara självsnäll/ självmedkänsla och Acceptans av livet och lidandet och att välja hur du ska agera.

I coachingen använder jag ofta följande modell: NÖHRA

 • nuläge-hur har vi det nu ?
 • önskat läge- vart ska vi?
 • hinder- vad hindrar oss?
 • resurser- vad/ vem / vilka  kan hjälpa oss
 • action- Hur ska vi göra och när

Compassion modellen och Acceptans och comittment theory är kraftfulla verktyg. http://karolinapalmberg.se/det-har-med-mat-och-compassion-modellen/   och här finns hela inlägget: http://karolinapalmberg.se/tyreso-radio-91-4-mhz/   och genom att skaffa sig fakta och information om vad som egentligen fungerar är att aktivt jobba med compssion och att välja verksamma och kraftfulla verktyg skapar möjligheter och öppnar dörrar som tidigare såg stängda ut.

Dagens ämne i omstartskalendern om du hellre lyssnar än läser:

https://miaanemyr.se/sluta-banta-borja-leva-avsnitt-28…/   Mias hemsida: https://miaanemyr.se/   

och sista rekommendationen: är ett avsnitt på 25 minuter på Facebooklive med Mia och Karolina och den länken hittar du här: http://karolinapalmberg.se/det-har-med-mat-och-compassion-modellen/

 

Om du har några frågor och funderingar så hör av dig!
Karolina 070-2260746 karolina@karolinapalmberg.se eller använd http://karolinapalmberg.se/kontakta-mig/

 

Written by: Karolina Palmberg

You may also like these posts
Så sjukt hälsosamt en text om ätstörning 2022

Leave A Reply:

No comments yet.