Hur blir jag motiverad att göra förändringar?
Mikrovanor, minimala förändringarna som ger maximala resultat. Genom att skapa vanor på micronivå kan du får ett gladare, hälsosammare, hållbarare, lärorikare och mer funktionellt liv genom att börja på micronivå.
Så hur blir jag motiverad att göra förändringar?
Fakta om hjärnan
Vår hjärna är 120 miljoner år gammal men vi lever på 2020 talet och har andra utmaningar än de som våra förfäder hade.
En hjärna förbrukar 20 % av vårt dagsintag, därför är det av stor vikt att vi ser till att vårt dagsintag är anpassat utifrån att hitta ett dagligt intag av kolhydrater, proteiner och fett.
Hjärnan arbetar effektivt hos människor som är fysiskt aktiva och de processer som kommer av stigande ålder kan både bromsas och vändas så det är med andra ord aldrig försent att börja träna på nya saker.
Hjärnan kan liknas vid modellera och genom sin plasticitet kan vi modellera om, skapa nya nervbanor.
Den vänstra hjärnhalvan är analytisk och rationell och den högra är konstnärlig och kreativ. Genom att använda både höger och vänster hand och kroppshalva så tränar vi koordination och styrka och ökar plasticiteten i hjärnan.
Eftersom vi styrs av 23.000 gener och 100 000 miljarder hjärnceller så har vi både arv och miljö att ta hänsyn till när vi designar våra liv utifrån våra tankar.
Oavsett ocm du tror att du kan eller inte så har du rätt
Det vi fokuserar på växer och att vara koncentrerad ger oss belöning i form av ökade oxcitocyn och serotoninpåslag.
Varför skriver jag detta? Jo för att ångest och oro är priset vi får betala för vår intelligens.
Vi planerar framåt och oroar oss för det och vi ältar det som varit. Dessutom så ser vi faror överallt och ju mera ångest vi har desto större är risken att vi upplever andra människor som hotfulla och vi tolkar att det vill oss illa.en riktigt ond cirkel skapas.
Ett bra sätt att stresshantera som jag brukar rekommendera är att ANVÄNDA våra stora muskler. Ni vet ben och rumpa och ta armarna över huvudet så hjärtat får jobba. Om vi rensar bort stresshormonet Kortisol ur kroppen så vinner vi dessutom ett minskat SUG efter kaloririkmat.
Kortisol binder bukfett och vätska och ger oss viktuppgång. Så en win-win situation är att stressreducera. Huvudfunktionen för kroppen är att bära runt på hjärnan sa Thomas A. Edison och ibland tänker jag att det kan vara så.
Genom att fokusera och koncentrera oss så hittar vi lösningar som vi inte trodde vi hade och vi kan också tänka självständigt och det är viktigt när du ska använda microvanor och fira framgångar.
Microvanor
Det bästa sättet att lyckas med en ny vana är att börja med extremt små förändringar, så kallade mikrovanor, menar den omtalade beteendegurun BJ Fogg. I grunden handlar metoden om att få till små enkla förändringar i din vardag. Du lägger till enkla nya vanor som du kopplar till en aktivitet som du redan gör. När du lyckas med ditt nya beteende känner du dig stärkt och känner att du kan mer. Det handlar också om att fira alla gånger du utfört ditt beteende och små segrar så att din hjärna vill ha mer.
B=MFK.
Beteende = motivationen,
förmågan och knuffen.
Ett beteende uppstår när de tre MFK-elementen möts samtidigt. Motivationen är önskan att utföra handlingen. Förmågan är kapaciteten att utföra handlingen. Knuffen är det som sätter i gång beteendet.
Varje människas motivation, förmåga och knuff skiljer sig åt i varje given situation.
Motivation och förmåga lyfter varandra. Om den ena är svag måste den andra vara stark för att du ska agera. Alla beteenden måste även knuffas i gång. Du behöver alltså få en direkt tydlig signal om vad du ska göra. När du ska ändra ett beteende behöver du titta på vad du enklast kan förändra i din motivation, din förmåga eller vilka knuffar du har för att utföra beteendet.
Läs hela inlägget om Microvanor här: Microvanor
Skapa motivation
- prioritera dina basbehov= Mat, smön, fysisk aktivitet
- Sätt en klocktid när du ska börja och börja exakt den tiden exemplvis: Skriva bloogtext 830-9, Yoga ikväll klockan 19-20.
- Förenkla uppgiften så mycket det går.
- Förekla till små delar, vilken är det enklast delen som ger störst resultat?
- Har du gjort det föut och vad gjorde du då som var framgångsrikt?
- Notera vad du gjort och vad du ska börja med när du ska göra det igen. Exempelvis: Jag påbörjar alltid nästa mejl innan jag tar paus, då vet ja vad jag ska göra när jag kommer tillbaka, eller så planerar jag vad jag ska göra den tiden som jag avsatt till att göra uppgiften på, så ajg inte behöver fundera på det när det är dags att utföra.
- Underskatta inte betydelserna av att göra små saker, kontinuerligt. Exempelvis, ställ disken direkt i diskmaskinen istället för i diskhon.
- Gör samker tillsammans, kan du göra dina uppgifter samtidigt som någon annan gör sina?
- Sätt klockan och bestäm hur länge det får ta att utföra en viss uppgift. Exempelvis tar detta inlägg max 30 minuter att skriva och lägga ut på sociala medier:)
- BE OM HJÄLP med det du inte klarar av själv.
Motivation är inget som uppstår av sig själv.
Mer från kunskapsbanken
Selektiv ätstörning hos barn Att vara förälder till ett barn med selektiv ätstörning, eller ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), kan vara både …
Varför är jag hungrig hela tiden? Har du någonsin undrat varför du känner ett nästan okontrollerbart behov av att äta, även när …
Kan inte sluta äta Om du ofta och återkommande äter stora mängder mat under kort tid utan att kunna kontrollera dig, kan …
Snackification: Mat- och Hälsotrender 2024 Med ökande medvetenhet om både personlig hälsa och planetens välbefinnande, ser vi år 2024 flera spännande trender …
Du är inte ensam.
Kontakta mig så hjälper jag dig.
Du når mig enklast på telefon, antingen smsa eller ring. Om jag inte svarar så ringer jag upp snarast.
Föreläsning & Workshops
Mina föreläsningar kännetecknas av min förmåga att fånga publiken i medveten närvaro och göra det svåra och komplicerade enkelt. På ett enkelt sätt förklara forskning och litteratur så du kan omsätta den i praktiken. Målet är att du som medverkar tar med dig tankar som du kan använda för kraftfulla resultat.
Rådgivning
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium. Totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur
personlig rådgivning.
Coaching
En professionell coachrelation finns när coaching omfattas av en affärsmässig överenskommelse som tydliggör båda parternas ansvar. En professionell coach förbinder sig att tillämpa ICF:s kärnkompetenser och ICF:s etiska riktlinjer. Coaching är samspel mellan coach och klient i en tankeväckande och kreativ process som inspirerar att maximera sin personliga och professionella potential.